Vår filosofi

Våra företag

Nyheter

Om oss

Vår filosofi

Våra företag

Nyheter

Om oss

Intervju: Sjuntorp

“Jajamän, det fixar vi!”

I snart tre år har Johan Stjernberg varit en del av Sjuntorp. Han började som Sälj-, Marknadschef och vice VD för Sjuntorp Truck, Maskin AB och Sjuntorp Produktionsteknik AB. Idag är han VD och säljchef för hela koncernen och har Tången i ryggen som ny ägare. Anders Hedberg kom in i Sjuntorp för ett år sedan. Han var då sugen på en ny utmaning och valet föll på Sjuntorp och rollen som Ekonomichef. Det som lockade Anders med Sjuntorp var företagets starka kultur och det driv som finns i företaget. Intervjun med Johan och Anders handlar om resan från första kontakten med Tången, till hur arbetet fungerar idag. Den handlar även om deras syn på vad Tången tillför till Sjuntorp, och hur den inneboende kulturen kan bevaras med en ny ägare. Faktumet att Sjuntorp har en stark kultur, det går inte att undgå i samtalet med Johan och Anders.

En första kontakt för ett långsiktigt samarbete

- Första mötet mellan Sjuntorp och Tången var i januari 2023. Helt ärligt så blev det första mötet lite märkligt, då jag inte var riktigt mentalt förberedd för vad det skulle innebära. Jag träffade Nina och Per, allt gick väldigt fort och jag gav säkert ett ganska osäkert intryck. Och den osäkerheten smittade av sig på Nina och Per, som även de blev tveksamma. När jag väl hade landat i tanken och hittat balansen, så träffades vi igen och då träffade vi rätt på ett helt annat plan, säger Johan.

Brytpunkten för att det skulle fungera med Tången som ny ägare var deras syn på bevarandet av Sjuntorps kultur och Tångens långsiktighet i deras investeringar. Tången framstod tydligt som en organisation som strävade efter långsiktiga mål och hade höga krav, men att de också ger mycket tillbaka. Detta passade bra ihop med Sjuntorp och gav Johan tillförsikt för framtiden. En viktig punkt som framhävdes från Tången var att hjärtat i Sjuntorp; kulturen och deras medarbetare, skulle fortsätta att existera som det alltid varit. Genom denna insikt blev det klart för Johan hur Sjuntorp skulle kunna dra nytta av Tångens kompetens. Mer om det längre fram i intervjun.

- Hjärtat i Sjuntorp är verkligen våra medarbetare, det är inget jag bara säger, för utan människorna som är ute och löser problem för våra kunder är vi verkligen ingenting. Därför var det väldigt viktigt att ledning och varumärke skulle finnas kvar. Det blev tydligt vad Tången ville uppnå och att våra kulturer skulle jacka väl in i varandra, berättar Johan.

Utveckling av kulturen och framtid

Sjuntorp har en historia som sträcker sig 200 år tillbaka i tiden, och det är en verksamhet som utvecklats över tid. Det verksamheten var vid starten två decennier sedan, är en helt annan verksamhet idag. Men att det finns en stark kultur och entreprenöriella krafter i företaget, det är ingen överdrift.

- Johan är en superviktig kulturbärare för Sjuntorp, nu när Thomas (fd ägare av Sjuntorp) har lämnat över driften av företaget. Våra medarbetare och Tången förväntar sig att allt ska fungera minst lika bra som förut. Och här sitter ingen på höga hästar; inte Tången, inte ledningen i Sjuntorp och inte våra medarbetare. Det kommer leda till att vi gemensamt med Tången kommer att utveckla Sjuntorps kultur ytterligare under hösten. Men samtidigt handlar inte allt om dåtid, för på samma gång så måste alla företag utvecklas, säger Anders.

- Det tog mig tre år att förstå hur Sjuntorp fungerar, så det kommer ta lite tid även för Tången. Den tekniska kompetensen och förståelse för affären som finns hos Sjuntorp är på en väldigt hög nivå. Men när det kommer till struktur och rutiner ligger vi inte lika långt fram. Här kommer Tången utveckla oss mycket, något som också kommer bli avgörande för att vi ska kunna fortsätta ta nästa steg. Med Tången utvecklas allt från möten till bättre styrelsearbete, säger Johan.

Ny ägare och struktur med samma kultur

När en ny ägare kommer in i ett företag så kan det utmana inneboende känsla och kultur, men här är Sjuntorp trygga. De vet att det finns saker som måste förnyas, utan att det påverkar de centrala krafterna i företaget.

- Vissa saker som Thomas stått för behöver vi ta bort eller förändra, och det förväntar sig även Thomas. Sjuntorp kännetecknas mer av entreprenörer än av tjänstemän, och är det något som kännetecknar entreprenörer är det ju den ständiga utvecklingen. Tomas har likt Stålmannen bytt kostym under sitt arbete, där han hoppade mellan kostym och blåställ. Det är verkligen Sjuntorp och det är något vi kommer fortsätta att göra. “Jajamän det fixar vi” är något av ett motto och något som blev tydligt när vi bytte vajersystem på Trollhättebron. Uppdraget krävde mekanisk kunskap på enormt hög nivå, men vi gav oss sjutton på att vi skulle klara det och det gjorde vi också. Vi är kreativa tekniker och även om inte Tången titulerar sig på samma sätt, så har vi mycket gemensamt. Det skapar en bra plattform för våra medarbetare som i slutändan gör jobbet. Det är dom som är våra hjältar på Sjuntorp, avslutar Anders.

Tången söker i sina investeringar efter välmående företag med starka kulturer, och med Sjuntorp har det verkligen slagit rätt. Det är uppenbart under intervjun att Sjuntorp är en fristående organisation, med sin egen ledning och VD. Tången tillför sin kunskap, såsom strukturellt arbete och förståelse för företagande. När Tången och Sjuntorp möts med en gemensam respekt för det som varit, och med förståelse för var de är på väg, så byggs en stark grund för ett långsiktigt skapande.

2023.06.29 — Tången

Företag    

Kontakta oss

info@tangenik.se

Adress

Västra Hamngatan 9

411 17 Göteborg

Följ oss på LinkedIn

© 2023 Tången